New Mexico

TS in de VS

Torticollis Spasmodica

Een andere behandeling, de aanpak van de oorzaak

Van 9 t/m 16 september 2006 was ik samen met mijn toenmalige lief Joyce in Albuquerque (New Mexico), Amerika.

 

Een lange reis, vermoeiend en boeiend. Washington als overstap, tussen de wolken vertoevend richting het land van Lucky Luck.

 

George was thuis, de vlag hing uit.

Bedbugs in The Capitol, maar ook overheerlijk eten en gewoon bijzonder om in die stad rond te lopen.

Of, in een taxi te stappen waarbij je een chaffeur treft die Quinten Tarantino zo aangenomen zou hebben.

 

Hier zie je alles over onze prachtige reis, via Washinton, naar Albuquerque, Santa Fe, Sandia Mountains, Madrid en Cerrillos..

 

Veel plezier!

 

 

Sandia Mountains

Op woensdag 13 september brachten we een bezoek aan de Sandia Mountains. We waren er al doorheen gereden op maandag, nou ja, meer langs de oostkant van de bergen langs, maar nu gaan we naar boven toe!

 

De Sandia Mountains zijn ruim 3000 meter hoog, en Sandia Peak (zie ook www.sandiapeak.com) ligt op net iets onder de 3000 meter. De Sandia Mountains liggen ten Noordoosten van Albuquerque, het kost je ongeveer een half uurtje rijden, maar dan heb je ook wat! De Sandia Mountains zijn een uitloper van de Rocky Mountains.

 

Sandia betekent in het Spaans "Watermeloen". De afkomst van die naam is waarschijnlijk afkomstig van ongeveer 500 jaar geleden, toen de Spanjaarden het gebied verkenden, en er voornamelijk watermeloen als vegetatie aantroffen. Ook wil het geval dat de Mexicanen de berg zo hebben genoemd omdat hij bij zonsopkomst of zonsondergang mooi Rood kan kleuren. Marco Borsato, wat doe je nog hier!

 

Ons viel vooral op de verschillende aanblikken die deze magnefieke bergen kan hebben. In de morgen of in de middag kan het zo verschillend zijn, of bewolkt of onbewolkt, elke keer zag hij er weer anders uit.

Maar wat erg interessant is: de langste kabelbaan ter wereld gaat naar de top, waar aan de andere kant van de berg zich een ski gebied bevindt: Sandia Peak!

 

Een bloedstollende rit met de "TRAMWAY", een hoogteverschil overbruggend van zo'n 2500 meter, en ondertussen kom je slechts 2 van de onderstaande steunpilaren tegen.. en voor de rest: hang je aan een kabeltje! Nou ja, zeg maar kabel..

 

Prachtige rotsformaties, waar ook vollop gekommen wordt. Overigens is het niet één blok rotsen wat er ligt: "slechts" een laag van zo'n 300 meter dik.

 

In het najaar is er in Albuquerque het Balloon Festival, waarbij per dag zo'n 800 luchtballonnen de lucht in gaan, het grootste festival op aarde. Op deze dagen kent de tramway haar drukste periode's: per dag worden er dan ca. 5000 bezoekers vervoerd. Elke rit duurt ongeveer een kwartiertje. Met meer dan 40 knopen windsnelheid wordt er niet "gereden".

 

Wij hadden twee keer een relatief rustige rit. Waarna we er wel achter kwamen dat het bovenop nog maar 15 graden was, in plaats van de 25 beneden..

 

bijna vier en een halve kilomter lang hang je aan een draadje. Nou ja, aan drie kabels van bijna 5 centimeter dik. Een hele beleving!

 

Onderweg kwamen we nog langs, wat in de volksmond zo genoemd wordt, TWA canyon. Niet zo'n leuke benaming, omdat in 1955 hier een TWA vliegtuig neerstortte. Vanuit de tramway konden we nog een brokstuk zien liggen, zij het een klein stuk. Door het onbegaanbare gebied liggen er nog enkele brokstukken. De gidsen op de tramway mochten ons daarover niets vertellen, tenzij ernaar gevraagd werd, en op de terugweg hadden wij een gids die dat dus deed. Hij wees de plek aan. Verder hieronder is te zien waar dat was.

 

Maar verder: een en al grote, grote schoonheid. Van het landschap naast en onder ons, van het uitzicht... Magnefiek. Prachtig, kippevel.

 

En natuurlijk zenuwachtige medereizigers. Die vragen gaan stellen als: "hoe vaak worden de kabels vervangen?" "elke 20 jaar". "Hoe oud zijn deze?" "19..."

 

En dan de volgende tram van beneden zien vertekken: mutje, mutje vol, vol met mannen en vrouwen met korte truitjes. Brrr...

 

Op de foto met de puntige rots, in de canyon (bij de "pijl" die door de weerspiegeling van het raam gevormd wordt), crashte het TWA vliegtuig in 1955, nadat het de rots geschampt had.

 

Santa Fe, Madrid, Cerillos..

New Mexico

 

New Mexico is een oude staat van de V.S. Na de onafhankelijkheid van Mexico in 1821 werd New Mexico onderdeel van dat land.

In 1848 stond Mexico na een oorlog met de Verenigde Staten een groot gebied af, waaronder het grootste deel van het huidige New Mexico. In 1853 werd nog een relatief klein stuk aangekocht (de zogeheten Gadsdenaankoop).

 

Op 6 januari 1912 werd New Mexico, als 47ste, formeel een staat van de Verenigde Staten. Hier links zie je de vlag van New Mexico. Het heeft ook een betekenis: Dit simpele ontwerp laat een eeuwenoud symbool van de zon zien.

 

Dit rode symbool noemen ze "Zia" omdat het heeeel lang geleden op een waterflex van Zia Pueblo gevonden is. 4 is een heilig nummer van Zia en die zie je ook op alle 4 de punten terugkomen. Ze betekenen: de 4 punten van een kompas - noord, oost, zuid en west; de 4 seizoenen van het jaar - lente, zomer, herfst en winter; de 4 delen van de dag - ochtend, middag, avond en nacht; en de 4 seizoenen van een leven - baby, kind, volwassen en ouder. En dit noemen ze ook wel de cirkel van het leven! Nou, zijn met z'n allen weer mooi een stukje wijzer geworden. Ja toch?

Santa Fe

 

Allereerst naar Sante Fe gereden. Dit scheen erg mooi te zijn. Nou dat wilden we dan wel eens zien.

 

Alle gebouwen in Santa Fe zijn op dezelfde manier gebouwd. Dit noemen ze Adobe Stijl. Het soort van Euro Disney-wild west decor (het Santa Fe hotel in Euro Disney is in deze stijl gebouwd), de gekleide-zanderige huizen. Op de fotos zie je de kerk (San Miguel). Er was bedacht om de kerk hoger te maken, maar toen het geld op was is de bouw gestopt en is dit het resultaat. Hieronder zag je hoe het er in 1888 uit zag. Het is in 1610 gebouwd.

 

Er is toen bepaald dat niets in Santa Fe hoger mag zijn dan deze kerk. Een slimme projectontwikkelaar heeft jaren geleden geld geboden om de kerk af te maken (en zo heeeeeel veel bij te bouwen), maar helaas voor hem werd dit aanbod afgeslagen en is dit het plaatje van Santa Fe geworden.

 

Santa Fe is de hoofdstad van de Amerikaanse staat New Mexico en hoofdplaats van Santa Fe County. Zoals vaker bij staatshoofdsteden in de Verenigde Staten is het niet de belangrijkste of grootste stad van de staat. Santa Fe heeft 62.203 inwoners (2000). Santa Fe staat vooral bekend om zijn mooie natuur en het mooie landschap. Santa Fe betekent Heilig geloof in het Spaans. Het werd gesticht in 1607 door Juan Martinez de Montoya. Het werd de hoofdstad van de provincie Santa Fe de Nuevo México. In 1821 kwam het bij het onafhankelijk geworden Mexico die het in 1848 afstond aan de Verenigde Staten.

 

Cerrillos

 

Voor de mensen die geen Engels kunnen zal ik dit een beetje vertalen. Cerrillos betekend kleine heuvels en er werd ooit serieus over nagedacht om Cerrillos de hoofdstad van New Mexico te laten worden.

 

Cerrillos is een mijngebied, één van de oudste van dit gebied. De Mina del Tiro mijn is de oudste erts mijn in Amerika. De Spaanse kroonjuwelen komen hier vandaan.

Ook zijn hier een aantal bekende mensen geweest: Theo Roosevelt, Lew Wallace en Thomas A. Edison.

 

Je zou het nu niet zeggen, want het lijkt hier compleet uitgestorven, maar in de 18e eeuw waren hier 21 bars en 4 hotels heel erg druk. Ook zijn hier een aantal films opgenomen, o.a. een film van Walt Disney, The nine lives of el fegio baca (en wij hebben gehoord dat Young Guns deel I hier ook opgenomen is, zonder dat er een decor noodzakelijk was).

 

In Cerrillos werd veel Turquose en goud gevonden, maar ook lood, zink en zilver.

Maar de echt reden dat wij naar Cerrillos zijn gereden is de "What Not Shop". Dit scheen zooooo leuk te zijn. Ok. Wij daarheen... WAS IE DICHT... Lekker weer. Maar we hebben toch even naar binnen gegluurd.

 

Alle mogelijk denkbare troep (sorry antiek) die je maar kunt bedenken stond hier binnen. Echt heel erg grappig.

Er hing ook een leuk briefje op de deur. Ik zal het vertalen:

 

"Wij hebben het recht niks te verkopen dat we niet hebben, tenzij de rechtbank zegt dat we dit moeten..

 

- Het management-"

Cerrillos is pas ontdekt in 1879, maar de geschiedenis van Turquoise, lood en alle andere erts gaat meer dan 1500 jaar terug. In 1879 hebben 2 mijnwerkers uit Leadville, Colorado goud gevonden en binnen no-time was het gebied drukbezocht door mijnwerkers die hier hun geld hoopten te verdienen. Ook werden er oude mijnen blootgelegd die aantoonden dat dit al veel langer gedaan werd. Cerrillos was eerst een tentenkamp voor alle mijnwerkers die hier kampeerden voor de zilvermijn in Cerrillos en de kolenmijn in Madrid. In 1880 kwam er een spoor voor de trein en een postkantoor en 2 jaar later was Cerrillos een officiële stad.

 

Cerrillos heeft het Clear Light Opera House. Het is gebouwd rond 1880. Toen was het een opera huis, daarna een postkantoor en daarna een opname studio.

 

Ook heeft Cerrillos het Petting Zoo met welgeteld 1 lama, een bokje, nog wat kippen en dat is het wel zo'n beetje. En als je de foto's bekijkt dan zag dat straatje er ongeveer zo uit als je het aan elkaar plakt. Maar net als alles in dit dorp: DICHT...

 

Madrid!

 

Zoals je hierboven al kon lezen is Madrid ontstaan door de ontdekking van kolen. Het is gegroeid tot een mijnstadje tot een creatieve hippie community.

 

Door de unieke ligging is hier iets fenomenaals ontdekt: harde en zachte kool werden hier gevonden in schaften zo diep als 2500 meter. Dit is, op 2 plekken na, nergens anders ter wereld gevonden.

 

De kool ging naar de Santa Fe NS, lokale afnemers en de Amerikaanse overheid.

 

Toen de koolafname terugliep werd Madrid een spookstad. Rond 1970 arriveerden artiesten en kunstenaars. Ze toverden oude winkels om tot kwaliteits winkels en galleries.

 

Via snelweg 14 kwamen we in Madrid. Op www.ghosttowns.com kun je Madrid terugvinden. Hieronder zie je een foto hoe dit huis er vroeger uit zag, en hoe nu:

 

 

 

 

En rechts zie je hoe het er nu uit ziet. Nu is het een supermarkt. In elke kamer beneden in het huis vind je alles wat je nodig hebt. Heel erg grappig, je winkelt gewoon in een huis. We hebben lekker een ijsje gekocht en deze op de veranda opgegeten.

 

 

De "Military Brace Position " is je belangrijkste vriend. Die zorgt voor je ommekeer.

Albuquerque

Albuquerque is een stad in de Amerikaanse staat New Mexico en telt 448.607 inwoners. Het is hiermee de 35e stad in de Verenigde Staten (2000). De oppervlakte bedraagt 467,6 km², waarmee het de 30e stad is.

 

Demografie

Van de bevolking is 12 % ouder dan 65 jaar en bestaat voor 30,5 % uit eenpersoonshuishoudens. De werkloosheid bedraagt 3,1 % (cijfers volkstelling 2000).

 

Ongeveer 39,9 % van de bevolking van Albuquerque bestaat uit hispanics en latino's, 3,1 % is van Afrikaanse oorsprong en 2,2 % van Aziatische oorsprong.

 

Het aantal inwoners steeg van 386.988 in 1990 naar 448.607 in 2000.

 

Klimaat

In januari is de gemiddelde temperatuur 1,2 °C, in juli is dat 25,8 °C. Jaarlijks valt er gemiddeld 225,6 mm neerslag (gegevens op basis van de meetperiode 1961-1990).

Op de laatste dag die we in de kliniek met Abigail waren zijn we ter afsluiting uit eten geweest bij Zio's, een geweldig Italiaans restaurant. Zoveel lekkers en natuurlijk waren onze ogen weer veel groter dan onze maag. En weet je wat dan zo geweldig is? Je kan het meenemen naar huis. We hadden gewoon nog een complete maaltijd die we later op konden eten. Dat moeten ze toch ook eens in gaan voeren in Nederland, die doggy bags.

 

Op de parkeerplaatsen zie je allemaal grote auto's. De luchtvervuiling het het gebied is heel erg. Benzine kost ook nog eens helemaal niks. Wij hadden omgerekend dat een liter ongeveer Eur 0,75 kost. Heerlijk.. Kan je nagaan wat een winst er bij ons op gemaakt wordt. En de mensen in Albuquerque hoor je overal klagen over de hoge benzine prijzen, dus wij hebben ze uitgelegd dat als ze echt willen klagen ze maar eens in Nederland moeten komen.

 

Corrales

 

Corrales is onderdeel van Albuquerque zoals je kunt zien op het kaartje. Het stadje is een kleine, goedbewaarde oase binnen in een groot, snelgroeiend gebied. Corrales bevind zich in het oosten bij de Rio Grande en aan de overkant van de rivier, bij het Sandia Indian reservaat. In het zuiden bevind zich Albuquerque en in het westen en noorden Rio Rancho.

 

Corrales is verdeeld in verschillende gebieden: Meadowlark, West Hills, Coyote Hills, Valley and Riverview. Elke buurt komt uit op de hoofdweg die door het gebied loopt. Corrales is onstaan als landbouwdorp doordat de Rio Grande er langs loopt. Maar inmiddels is dit niet meer en is Corrales uitgegroeid tot een voorstad van Albuquerque.

 

In Corrales wonen ongeveer 7300 mensen, die streven naar een landelijke levenstijl. Dit is een erg vruchtbaar gebied, dat al vanaf 500 voor chr. werd bewerkt door de Pueblos indianen. Veel culturen hebben zich hier gevestigd, zoals Spanjaarden, Europeanen en Amerikanen voor het kweken van appels en druiven. Maar ook veeteelt komt hier heel veel voor. Vandaag de dag is Corrales voornamelijk bekend om zijn groene weiden, boomgaarden, zijn rijke historische en artistieke karakter, en de geluiden en geuren van koeien, paarden en schapen. Zodra je in corrales binnenkomt lijkt het een andere tijd waar de stress van de 21e eeuw niet voorkomt.

 

"Rancho de Corrales," dat zich bevind in het centrum van Corrales, daar gaan de geruchten dat het bezeten is door geesten. Lange tijd is het een bar / restaurant geweest, nu alleen nog een bar. Er wordt gezegd dat rondspokende geesten gasten hun borden doen laten vallen, maar ook verschijningen komen voor. Ranchos de Corrales is bekend als Territorial House, ofT-House. Het huis ziet er onderscheidend uit met een grote boom die door het dak van de patio groeit.

 

Een klein stukje geschiedenis van Corrales: het gebouw van Rancho de Corrales begon als een privé huis in 1801, maar daarna is het eeuwen een restaurant geweest onder verschillende namen. Medewerkers en gasten zijn hier bekend met de verschijningen en vreemde gebeurtenissen die in het oude gedeelte van het gebouw zich voordoen.

 

Een bloederige schietpartij tussen leden van de Emberto familie vond plaats in april van 1898. De zoon vermoordde zijn vaders geheime vriendin. De vader schoot toen zijn vrouw, die hij de schuld gaf van de moord. In het vuurgevecht werd ook de vader vermoord. De Emberto's werden begraven op het terrein, en hun vurige temperament wordt tot op de dag van vandaag gevoeld.

 

De verschijningen van een man in een schommelstoel wordt regelmatig waargenomen in de banket kamer. Deze kamer heeft ook koude plekken, kaarsen die zelf aan gaan en stoelen die vanzelf bewegen.